Jonstrupvang

Historie & Profiler

Butikker & institutionerr

Kunst Galleri

Markeds- plads

Foto Album

Nyheder

START

DEBAT

Jonstrupvang havde 25 års jubilæum år 2001

Idéen til Jonstrupvang startede hos en gruppe forældre til spastiske børn fra et dagcenter i Valby, idet der dengang var et voldsomt behov til boliger til spastisk lammede børn og voksne. Jonstrupvang blev indviet i 1976 med fuld musik og protektor for Spastikerforeningen, prinsesse Benedikte.

 

En af de første beboere var Jørgen Damsholt, hvis far iøvrigt var med i ovennævnte gruppe af initiativtagere til byggeriet. Damsholt fortæller, at han i de 25 år har flyttet værelse flere gange, efterhånden som behovet for andre indretninger viste sig nødvendige. Den helt store ombygning skete i 1992, hvor Spastikerforeningen finansierede en ny struktur, der betød, at beboerne frit kunne vælge, hvilken gang de ville bo på. Denne dag var der 23 beboere, der skiftede bolig.

 

Jørgen Damsholt bor nu i egen lille lejlighed med privat bad og toilet, samt direkte udgang til haven. Her har han mange finurlige hjælpemidler, der skal hjælpe i dagligdagen. Fra kørestolen kan han, via en påmonteret radiosender, selv åbne og lukke sin dør. Han er glad for musik, så på et lille hylde er placeret 4 forskellige fjernbetjeninger til hhv. radio, TV, video og båndoptager. Knapperne betjenes perfekt ved hjælp at en pind, som manøvreres med munden. Skal Jørgen Damsholt skrive et brev, kan han med en hættemonteret pind anslå tasterne på en elektrisk skrivemaskine, der står på bordet. Det skal nævnes, at han er meget glad for Jonstrupvang og omgivelserne.

 

Bebyggelsen ligger smukt placeret, på en stille vej og direkte til Hareskoven, hvilket de 46 beboere samt 12 daggæster kan nyde gennem de store vinduer eller ved småture i omegnen. Beboerne er i alderen 18-53 år, og fornylig indførte man en regel, der betyder at kun personer under 45 år kan flytte ind. Til at betjene beboerne, er der ca. 100 ansatte, heraf 72 på fuldtid. Indendøre er der store fællesområder, værksteder, systue, spisestue og kiosk. Besøgende, der altid er velkomne, vil også bemærke væggene med den smukke kunst, der skifter hver måned.

Som beboer i Værløse, kan man ikke undlade, at være stolt af Jonstrupvang bebyggelsen, og de muligheder som her bliver tilbudt de spastisk lammede.

 

Jubilæumsdagen er den 1. februar 2001.

KVE

Fototekst:

2.: Den gode atmosfære fornemmes i de store opholdsrum, hvor beboerne kan hygge sig og nyde fin kunst.

3.: Jørgen Damsholt har boet her siden åbningen i 1976.

4.a. + b.: Hovedet er en vigtig legemsdel, når skrivemaskinen og radio/TV skal betjenes.