SKOVLYST

Historie & Profiler

Butikker & institutionerr

Kunst Galleri

Markeds- plads

Foto Album

Nyheder

START

DEBAT

I skoven skulle være gilde

 Det hele startede 1894, på samme sted, i et lille træhus med muret skorsten; Skovlyst, på hjørnet af Ravnehusvej og Skovlystvej. Hurtigt blev det stedet, hvor hovedstadens borgere og overdrevets bønder mødtes med madpakker og skovturstemning. I week-enden var her musik og dans og, fortæller lokalhistorisk arkiv's billeder, der var sågar en kanonfotograf, så man kunne blive foreviget i de muntre omgivelser.

 Siden er der kommet flere bygninger til traktørstedet. Hovedbygningen blev opført i 1938 og samtidig kom "skydeteltet" til. En stor boksering blev i 1940 opsat på gårdspladsen, og det siges at Tom Bogs trænede flittigt her. Sidst i halvtredserne havde den daværende bevillingshaver Johannes Johannesen behov for mere plads, og derfor opførte han selskabslokalerne som en sidelænge til hovedbygningen.

 Det lille træhus, der var den oprindelige krostue, brændte tidligt i dette århundrede, men man opførte straks et lignende, dog lidt større hus omkring den stadig intakte skorsten. Med få forandringer fremstår idag samme krostue på samme sted. Et stort billardbord fylder midten af lokalet, mens borde til ca. 40 personer samt en lille hjørnebar udgør resten af møblementet.

 De nuværende ejere, Jytte og John Marcussen, har været på Skovlyst siden 1976. De første 10 år som forpagtere og, siden de udnyttede deres forkøbsret, som ejere af bygningerne og den 6200 kvm. store grund. Jytte kom fra en kolonialforretning og John er udlært slagter. Siden har John etableret sig som entreprenør, hvilket bl.a. kan forklare de finurlige legeanordninger på plænen. Han fat på et gammelt transportbånd, som han strikkede sammen til den rutche/rullebane, der kan ses fra Ravnehusvej.  

 Med kærlighed til dyr, og forståelse for børns interesser, har værtsparret efterhånden anskaffet sig et påfuglepar, 8 moskusænder, 4 høns,  dværg-vædderkaniner, bjerggeder og en langhåret pony. Mikkel-ræv har besøgt ænderne et par gange, så nu bliver de lukket inde for natten.

 Idag satser vi på børnefamilier og private selskaber. Familierne kommer hovedsageligt lørdag-søndag og i ferierne, men kun når vejret er godt. På regnvejsdage er her meget stille, siger Jytte. Omkring de store konfirmationsdage er selskabslokalerne som regel optaget. En populær sommeridé er grill-party, hvor helstegt lam, pattegris og højreb tilberedes på den store grill i haven.

Bygningerne huser også 5 fastboende, der har fuld pension på stedet, samt to børnehaver fra Københavnske kummuner, der mangler pasningsmuligheder. Disse børnehaver bruger hele dagen i skoven, men har dog egne lokaler med køkken og toilet på bagsiden af kroen. Indtægterne fra lejerne er med til at forbedre økonomien for værtsparret. De bor selv på Egebjergvej i Ballerup; "det er rart at komme væk fra arbejdspladsen efter en lang arbejdsdag" siger Jytte. Hun arbejder 7 dage om ugen, enten i Krostuen eller i køkkenet.

Grunden bag kroen bruges i øjeblikket til oplagringsplads for diverse materialer, som John måske får brug for, når legepladsen næste år igen skal have en ny forlystelse. Hovedbygningen er næsten konstant under forbedring, og de daglige forbipassernede tænker måske "hvornår bliver de færdige ?". Jytte og John Marcussen har dog ingen planer om at blive færdige forløbig, for , som de siger "man skal følge med tiden".

KVE

Til toppen af siden